Sidor

lördag 31 mars 2012

Toni Hartl Blaufränkisch "Edelgraben“ 2009. Jag är inne i ett stim..

Klara kontraster på etiketten, det gillar vi
Då var jag igång igen, usch jag säger det tyst så att det finns chans att ångra sig. Med vadå? Skrotlyftande och allmänt hålligång. Försöker ta mig i kragen och aktivera alla de fantastiska muskler som även jag blivit begåvad med. Med min partner in crime, banar vi oss väg när våra bättre hälfter nattar barn. Faktiskt riktigt trevligt och ett välkommet intensivt avbrott. För att inte tala om att det finns en legitim anledning till att kroppen värker, och inte bara allmänt förfall.

Jahaja, gångerna som jag smakat blaufränkisch kan nog räknas på ena handen. Det är mer än nyttigt att bli påmind om vilken novis man är på det här med vin. Finns något nytt att hitta och särskilt noga behöver man inte leta heller. Finns tyvärr, fler stilar, producenter och vinländer än tiden räcker till. Tyvärr kanske är fel ord men lite gnager det allt.

Toni Hartl är också en ny bekantskap, Österrikare, biodynamisk med både internationella druvor och mer lokala som Zweigelt och Blaufränkisch. Toni Hartl Blaufränkisch "Edelgraben“ 2009 köptes från Toni pushern der Wein Weber för 15,90 euro. Och så klart är man inte först att prova, vem annars än nestorn inom vinorientering, Niklas, har en sweetspot för Tonis konster.

Jag säger bara, Toni
Doften är ganska stor, lite småblommig med gott om mörkblå bär, lite krydda och någon ljusare träsort. Lite beaujolaisaktig men mer satt och bastant. En riktigt trevlig komplex doft. Med bra mycket tid och luft sitter uttrycket desto bättre.

Smaken är ganska stor åt det slankare hållet med en pigg lingonsyrlighet, mer mörkare blåaktiga bär samtidigt som det är något småblommigt som vilar över hela uttrycket. Avslutet bjuder både på en lite grönsjälkighet, balanserad bitterhet blandat med någon småmurrig krydda.

Eftersmaken är bra lång, bärig med mer trätoner och lite grönare själktoner. (88-89p)

Vilken tur att jag lät flaskan stå kylskåpskallt fler dar än vad som är sedvanligt, det som först verkade krävande och alkoholbittert känns nu inbjudande i en hyfsat krävande stil. Personligt, lite småfloralt, nästan lite dansant och småflummigt men med bra bett i syra och bitterhet. Det finns lite drag av något pinotaktigt men ändå inte. Sitter som en smäck till husmansklassikerna, köttbullar, mos och brunsås. Och jo, finner det mer än njutbart på egenhand en vecka efter öppnandet.

Tills nästa gång. Vad håller egentligen snön på med...

7 kommentarer:

 1. You're on fire! ;-) Nu får man sådan däringa tokångest efter ha känt att det är dags att ta tag i träningen igen. Här har det varit ömsom solsken ömsom hagel, så lusten att ge sig ut och springa har varit låg... och nu är det något vitt som singlar ner från himmelen. Fast det är ett bra tecken - aprilväder. Snart har vi 20 grader och sol ute!

  Blaufränkisch är en sådan druva som jag har noll koll på. Enligt SB så ska det finnas en Schiefer Eisenberg på Flaggskeppet, kanske kan vara något?

  Ha det gott!

  PS Småfloralt? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, annars är en klart rekommendation att ha någon att plågas med. Ne egentligen handlar det bara om att komma iväg, igen, igen och igen :)

   Som sagt, har inte heller någon koll. Men denna gav mersmak. Har två till i källaren, en som ska vara ett kvalitativt snäpp högre än denna. Jora, det rycker i korkskruven.

   Haha, blommigt kanske hade varit bättre, men ändå inte. Fick bli småfloralt ;)

   Trevlig helg!

   Radera
 2. Som du märkt, dessa behöver mkt luft! 2009 är en riktigt fin årgång för Burgenland så du kan gott glömma bort resten av Edelgraben i 3-4 år.

  En vandring i Leithaberg: http://winevirtuosity.com/2011/08/10/austrian-wine-adventures-part-6-the-diversity-of-leithaberg/

  Och ja, j-a snö!

  /N

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jotack, behövde verkligen tid denna. Näst på tur är Rosenberg, men denna gång ska den få andas rejält.

   Jo vissa kan vandra omkring på plats, andra får snällt stå framför datorn och dregla ;).

   Nu är det nästan borta :)

   Radera
 3. Nu så! Baufränkisch inhandlat. Ska lägga mig i bakhåll för korkskruvsångesten! ;-)

  SvaraRadera
 4. 2008 Schiefer Eisenberg Blaufränkisch! Jag letade efter den på din blogg men hittade den inte, men du kanske har provat? Den var tillgänglig förhållandevis tidigt, efter ha bolmat hallon och grisfarm i någon timme... ;-)

  SvaraRadera