Dags för tur till returen, nuigen |
Efter en viss förvirring angående vilket bolag som hade vad i metropolen Västerås, blev valet ganska enkelt. Åkte helt sonika till fel bolag, det som ligger i stan, och upptäckte att utbudet var väl begränsat. Men en flaska kom jag ut med. Tror inte att La Spinettas Langhe Nebbiolo behöver någon vidare presentation, första Mars äntrade 2009 års upplaga hyllorna.
I doften finns det gott om mörk mullig frukt, bra mycket ekattribut och en köttigare ton. En generös, öppen, varmblodig modern tappning, hyfsat balanserad men en småskev bild av ursprung, eller det kanske beror på vem man frågar.
Smaken följer samma spår, men vänta nu, inte lika generöst faktiskt riktigt trevligt stramt. Frukten och eken mullrar på men inte klumpigt utan riktigt grassiöst för att vara ett så stort djur som etiketten skvallrar om. Syran gör ett förträffligt jobb i balansakten tillsammans med de torra minimala tanninerna blir det en riktigt skön generös svängom.
Eftersmaken är torr, lite mörkmurrig och träbetonad. (88-89p)
Trots min ringa erfarenhet av La Spinettas viner va detta precis vad jag förväntade mig, välgjort i en mörk skrud, bra mycket fat men ändå generöst balanserat och en tydlig modernitalensk touch. Egentligen handlar det bara om tycke och smak för ett dåligt vin är det verkligen inte. Men se till att lufta ordentligt, började komma på plats dag 2 och var nog allra bäst dag 3.
Två saker till jag blev påmind om när vi var iväg:
Tack, men nej tack |
I ren förtvivlan inköptes glas |
Icke att förväxlas med diton i disken |
Krya på dig David! Det här går inte, vi behöver dina inlägg! ;-)
SvaraRaderaTack Ulf, skönt att höra. Har grävt ner mig rejält i tyckasyndommigsjälv träsket. Men nu börjar jag skönja en dag efter imorgon :). Vi hörs..
RaderaMina sympatier har du. Det är lätt att hamna i tyckasyndommigsjälv träsket, men jag lovar det finns ett ljus där borta i tunneln.
SvaraRaderaDina inlägg är inspirerande och även jag behöver dom!
J-C
Tack J-C, känns redan lite bättre ;).. Du har så klart rätt, bara att härda ut så kommer smak och lukt tillbaka och med det lusten att smaka och dofta på allting igen. Tack själv för inspiration.
RaderaJag fattade inte detta med pata negran. På bilden är det ju den kartongförpackade varianten? Jag tolkade det som att du föredrog den ur köttdisken aka den som inte är förpackad utan beställs över disk i valfritt antal hg (gram kanske med tanke på priset..)
SvaraRaderaHar jag börjat tappa greppet helt?
Drack själ ett noshörningsvin nyss, Il nero di Casanova. Rapport kommer..
Haha, ne du har helt rätt. Bara det att jag åt den kartongförpackade när vi var iväg, därav bild på den. Och jo det är inte många hekto som köps åt gången, framförallt inte när det bara är jag som äter här hemma.
RaderaTrevlig, ser jag fram emot.