onsdag 10 februari 2010

Masi Campofiorin 2006. Italienskt för hela slanten..

Längtan blev för stor och tiden för knapp, hem från staden och köpepizza är ett faktum. Det är något speciellt med en salt, flottig bortabakad Pizza. Av en ren slump hade jag slunkit in och köpt en lämplig halvflaska. Eftersom lyxformatet är begränsat fick en välkänd Italienare fungera som sällskap ur den lokala butiken. Producenten MASI är nog känd hos de flesta systembolagsbesökare, där Philipson-Söderberg förser den svenska marknaden med ett gediget utbud från den Italienska familjen

Just Masi Campofiorin 2006 (nr 5123) kan fås i halv, hel eller magnumflaska. Druvblandningen är Corvina 70%, Rondinella 25%, Molinara 5% och vinet är gjort efter Ripasso metoden där man låter Valpolicella få en andra jäsningen med hjälp av torkade druvor som skulle blivit Amarone om de fått vara kvar. Vinet lagras sedan 18 månader på stora fusto veronese (ca 600 liter) samt en liten del på barrique (ca 225 liter). Efter ca 2,5 år kommer den färdiga produkten ut för försäljning. Importören lovar att denna ska hålla 10-15 år en i sval källaren beroende på årgång.

Döm av min förvåning när jag möter en ganska trist snipig lite småsur historia. Doften är riktigt trevlig med kirshiga körsbär, lite mörka choklad drag och en rostad ekton. Smaken känns däremot tunn med en avsaknad av stuns i körsbärsfrukten, bristen på komplexitet och det småsura täcke som dör ut fortare än illa kvickt i den näst inpå obefintliga eftersmaken gör att vinet inte lockar till mersmak. Vinet känns lite föråldrat och ger överlag ett ganska trött intryck. Vad man skulle kunna lagra och förbättra i denna övergår mitt förstånd. Ok att halvflaskor mognar fortare men denna borde ju nyligen ha släpts ut på marknaden.

Tills nästa gång. Livet är fullt av överraskningar...

Ps. Efter en nämare titt på SB:s sida finner jag att provningsnoteringarna nästan är ett år gamla. Frågan är om ett år i SB:s hyllor gör detta med ett vin eller om det helt enkelt inte passar mina smaklökar? Ds 

6 kommentarer:

  1. Där ser man, det hade jag inte heller väntat mig. Längesedan jag drack det, men det har nog varit betydligt bättre.

    SvaraRadera
  2. Skam den som ger sig tänkte jag och gav mig på den dagen efter, samma resultat. Inte ofta jag häller ut en halv halvflaska efter två dagar..

    SvaraRadera
  3. Har du fått defekta flaskor. Köp på helflaska o prova. Flera med mig tycker det är fyndvin o har bra lagringspotential. Provade den dagen efter mot 2 sydfransoser som kostade runt 150:- o fått fyndstämpler (best)hos munskänkarna (luftat 4 tim) MASI var den som var bäst tyvärr o där satt vi rätt snopna. ***** på etiketten har inte funnits sedan årg -97.

    SvaraRadera
  4. Jo tanken har slagit både gällamde defekt flaska och prova på nytt. Kanske skulle prova hel mot halvflaska.

    Förstår besvikelsen vid jämförelsen med sydfransoserna samtidigt är det trevlig när man blir överraskad :).Konstigt med *****, kanske någon som har en förklaring till det. Tack för titten och kommentaren. //David

    SvaraRadera
  5. tycker nog du ska ge den ett skott till. Ffa sambon var besviken när vi drack vår första flaska, men sedan dess har vi nog druckit ytterligare två och jag msåte säga att jag tycker det är ett riktigt trevligt pizzavin!

    SvaraRadera
  6. Hej VoV!
    Jo mina förhoppningar om ett fullgott pizzavin blev ju grumlade, men nu blir jag riktigt nyfiken på att prova igen. Tack för titten och lektionerna för oss som inte kan medverka hos MS. Mvh David

    SvaraRadera