Sidor

tisdag 5 mars 2013

I Clivi Friulano San Pietro 2010. Tillbaka till verkligheten..

Vinprovning i Bertazzonis showroom
Spiegelauglas och vitt från Friulien
Vissa saker måste helt enkelt mogna, ungefär som körsbären i trädgården. Man går och nallar så fort de antar en nyans av röd när de i själva verket ska bli så där knallmörka för att smaka så där himmelskt gott. Samma sak kan man säga om I Clivi Friulano San Pietro 2010 (kostar 152 kr hos Terradelvino.se) en av de egna varelser som presenterades när jag var i storstan häromsistens.

Doften inleder friskt, men dämpat, med nässlor, kåda och lite skumbanan, lite småknasig men ändå inte helt oävet. Smaken som först känns lite fet gör halt när den kommer en bit in i munnen, tvärstannar faktiskt, och upplevs snustorr, hyfsad syra, lite kåda och något som skulle kunna liknas vid tanniner. Eftersmaken är torr, lite kryddig och ganska lång.

Vad som händer sedan är inget annat än märkvärdigt, frukten växer på sig, mineral framträder och helheten, som förblir egen, mjuknar på sig och gör sig riktigt hemmastadd i näsa och gom. Autencitet, personlighet och sommar samlad i några sista självande rumstempererade droppar, ibland är det extra roligt att upptäcka nya saker.

I Clivi Friulano San Pietro 2010
Tills nästa gång. Inte så pjåkigt om du frågar mig...

3 kommentarer:

  1. Japp, märklish, tror nog alla viner hade behövts luftats några timmar och dekanterats...

    Vad håller du på me? Hällbild! ;)

    Fasen du är inne på andra inlägget och Mr Red Scream har inte ens fått ut ett... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det får jag ta reda på hemma i lugn och ro..

      Haha, man lär av mästaren så klart :)

      Bring it Ulfman, jag har flera som ligger i pipan, redo att avfyras. Vilken inspirationsboost, tack Fredo med kompani!

      Radera
  2. Jajajaja det kommer! ;-) Måste fundera ut mina formuleringar först! ;-)

    SvaraRadera