Sidor

söndag 3 juni 2012

Guigal Côtes-du-Rhône 2009. Enough already, dags för sol o dotter att titta fram..

Regn och rusk
Uuha, vilka förhållanden. Sänder en stilla tanke till alla galningar som gav sig ut och sprang en dag som denna. Även om de bästa väderförhållanden inte skulle få iväg mig 42 195 meter, möjligen 4219,5 meter, förvillande lika om du råkar fråga vissa av mina elever. Ne, istället provade jag och mina två små hur roligt det var med marknad och karuseller vid snålblåst, regn och 6 grader. Jorå, största tyckte att det var kallt och blött medan minsta ville åka meja, meja.

Årgången glänser
Precis bredvid värmestugan låg det lokala flaskoteket. Sommarlanseringen bjöd inte direkt på några ryckningar i spontannerven däremot föll blicken på en gammal trotjänare. Säga vad man vill om Guigals Côtes-du-Rhône  men det är imponerande att man kan skicka ut 3 miljoner flaskor med hyfsat hög kvalutta varje gång. Dags för test av 2009 (nr 2011, 99 kr). 

Doften är till en början ganska sluten, röd sirlig frukt toppat med en krydda som drar mot färskare trä. Trots att volymen är något neddragen bådar det gott, fin balans och ursprungstyiska bär-, gummi-, salmiakstänk. Efter bra med tid i glaset har det växt på sig avsevärt, mörkt och ganska kralligt med topptoner av lite vinbärslikör.

Smaken inleder övertygande, fylligt men dansant slankt. Alla bitar sitter på precis rätt ställe för att bjuda upp till en riktig svängom i munnen. Fräsh röd frukt mot en mörkare botten, precis rätt avvägt med fattoner, svala örter och ett bra uppstramande torrt avslut som lämnar en medellång eftersmak med saftiga bär och torrare trä.

Samma sak händer här, som i doften, med lite tid. Fylligare, mörkare, köttigare men ändå med bibehållen fräshör och något lätt som svävar över det hela. (87-88p)

Här finns precis allt jag kan önska för att börja tänka i termer som merköp, ursprungstyiskt, eggande och mångsidigt. Ett riktigt hyggligt vardagsbygge som är användbart till mycket. Skadar inte heller att det finns i nästan varje vrå i vårt avlånga land.

Ute bra, inne bättre
Tills nästa gång. Som så ofta tidigare blir gårdagens summering, dagens morgongymnastik för de små grå...

Pst. Vad jag vill minnas är denna version bra mycket mer tillgänglig, mörkare och faktiskt charmigare än vad 07 var vid ungefär samma tid.

Psst. Vov och vve har också provat.

Pssst. Frun är sprickfärdig och nio månader har nu tagit ut sin rätt. Hallå där inne du är färdig, kom ut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar