torsdag 17 juni 2010

Massé Brut. Ny husskumpa?..

Den tar jag, en ny husstil för en rimlig peng. Det är sällan jag spontanköper vin, men denna fick slinka med i korgen vid ett tidigare besök. Någon månad senare var en vardagsskumpa behövlig och där låg den med guldkantat hals och väntade.

Nu går jag händelserna lite i förväg, först ut kan jag tala om att jag och O har haft vår första farochsonhemma ensamma stund. Riktigt, riktigt trevlig med ett något lugnare tempo än när tjejerna är hemma. Rättelse, det kunde vara lugnare och jag inte for omkring som ett yrväder för att hinna städa och plocka samtidigt som jag skulle tajma in mat, sovning och blöjbyte. Tur att vi hann med lite mys också..

Tillbaka till Massé Brut (nr 7865, 129 kr, 375 ml). Ibland behövs det helt enkelt lite flärdfullt bubbel en vardagstrött kväll. Jag och min kära har botaniserat lite i standardsortimentet för att hitta något lätt, tillgängligt, reltivt billigt bubbel som ändå har karaktär så att man inte tröttnar på efter första sippen. Massé Brut besitter i vårat tycke alla dessa attribut.

Doften är riktigt frisk, citrus och grön äpplighet. Efter ett tag tillkommer ett uns brödighet men inte alls så påtaglig. Syltad pumpa brister T ut och efter ett tag en djup nyans av salmiak. Gott om än inte alls speciellt stor doft.

Smaken är som att sätta tänderna i ett riktigt besprutat, "färskt" Granny smith. Det riktigt snörper till i munnen av läskande syra. Frisk frukt såklart med en avslutande grapeskalbitterhet. Inte störande utan uppfriskande och aptitretande.

Eftersmaken är ganska lång med en relativt mogen knorr, uppenbara gula äpplen och en mer svårtfångad association som slutligen lutar åt palsternackor. Känns i dagsläget möjligen något spretig men ändå gott, lätt utan att vara för lättsam. Tilläggas bör att vi drack halvflaskan, möjligen något mer mogen än hel. Så nu ska vi köpa och lägga undan både hel och halv. Läs mer om vinet här.

Tills nästa gång. Sökandet fortlöper, dock något mindre febrilt nu...

5 kommentarer:

 1. Även undertecknad har sökt efter den perfekta huschampagnen till en rimlig peng och under min genomgång av SBs sortiment (har provat ett 30-tal under 400 kr nu) så tror jag mig hittat det jag letat efter idag då vi drack Andrè Jacquart Bdb -02. Väldigt god med bra lagringspotential till det facila priset av 299 kr.

  /Robert
  Ps. Upptacäte när jag kollade priset att den tagit slut. Jävla skit! Beställde själv i förra veckan. Ds

  SvaraRadera
 2. Hm.. tack för tipset ;) Känns som att du har hunnit lite längre i sökandet, har du några andra tips. Mvh David

  SvaraRadera
 3. Några av de vi provat som vi tyckt mycket om i spannet 300-400 kr är Pol Roger Brut Reserve, Bollinger, Taittinger, Gosset Grand Reserve, Henriot Brut Souvereign, Louis Roederer. Mellan 200-300 kr är bla A Jacquart Bdb-02 Franck Bonville Bdb-02, Andrè Clouet och Pierre Peters bra. Har även stora förväntningar på Clouet Silver Brut som jag tänkte prova på midsommar. Jag tycker att de flesta champagner är goda men många av de billigare är likriktade och saknar lite karaktär. Av de jag provat är det egentligen bara Moet och Baron Fuente Millesieme -02 som jag inte gillat.
  Mvh
  /Robert

  SvaraRadera
 4. Tack för tipsen, en viss tradgikomik i att jag har en Baron Fuente 02:a i källaren. Hoppas att våra smaklökar inte riktigt är kalibrerade ;) Testade Pol Roger tidigare och måste säga att jag inte riktigt är ett fan av den i mitt tycke "brödigare" stilen. Vet att jag tänkte då att denna behövde lite mat för att komma till sin rätt..

  Men jag håller med om att personligheten hos vinet är viktigt..

  SvaraRadera
 5. Stämmer att PR är bäst med mat tycker det gäller även Bollinger.
  Baron Fuente blir säker bra med tid i källaren men det var inte min typ av champagne i detta läge.

  SvaraRadera