Sidor

onsdag 22 oktober 2014

Querciabella Turpino 2010..


Jag har druckit några versioner av biodynamiska Querciabellas Chianti men aldrig denna. Kanske inte så konstigt heller då det är först årgången, Querciabella Turpino 2010 (köpt via atomwine.dk för 169 dkk) är Cab Franc dominerat med en skvätt Merlot och Syrah, spännande är bara förnamnet.

Vilket fullträff, varm, jordig men ändå floral med precis rätt mängd gröna inslag och en släng tobak. Doften är verkligen en helhärlig mix  av varm generös italienare och mer aristokratisk slotts boende. I munnen händer samma sak, det kombinerar helt klart det bästa av världar.Uttrycket känns modernt utan att vara överextraherat eller tungt. Det florala, lättsamma och rena som jag tycker kännetecknar Querciabellas Chianti går igen men med mer tyngd såklart. Det stadiga bett som avslutar och den långa smackiga eftersmaken gör inte saken sämre. Ska bli riktigt spännande att följda hur det här utvecklar sig, möjligen att det känns aningen ungt i dagsläget, men inte så att det gör ont på något sätt.

Tills nästa gång. Aningen svårt att få ihop vardagen, tur att man har två friska föräldrar...

Pst. Mäkta stolt! Har blivit nominerad till två! kategorier i årets upplaga av matbloggspriset.

2 kommentarer:

 1. Jag besökte en Toscanamässa i Köpenhamn i slutet av maj 2013. Jag hade då ett mycket trevligt samtal med marknadsansvariga hos Querciabella. Naturligtvis smakade jag samtliga av deras viner. Turpino 2010 skulle då lanseras på den Skandinaviska marknaden. Jag blev som framgår av länken http://jcvintankar.blogspot.se/2013/06/toscanaprovning-i-kopenhamn-del-1.html
  väldigt imponerad av deras viner. Jag gjorde sedan ett inköp från Atomwine.
  Jag upplevde Turpino som ett mycket intressant vin, dock något ungt. Din rapport bekräftar mycket av vad jag tyckte mig känna. Tack för den!
  Nu kliar det i fingrarna att dra korken ur en Turpino.
  Tjusiga bilder som alltid!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Jo de gör mycket trevliga viner. Angående Turpinon behöver du verkligen inte stressa, håller med om att det fortfarande är i yngsta laget. Men om du inte kan hålla tassarna bort så rekommenderas mycket luft, var klart bäst dag 2.
   Stort tack JC, lika roligt att höra varje gång!!

   Radera