Sidor

måndag 11 november 2013

Mitt kök 2013 - Pol Roger..

Champagne Pol Roger

Ofrånkomligt antar jag men har man fokus på Champagne är det svårt att inte se annat än just Champagne. Nog för att jag smakade en hel del som inte bubblade, mycket gav verkligen mersmak och kommer förhoppningsvis att avhandlas senare, men när jag fick chansen att prova igenom valda delar av Pol Rogers uppställning hos Ward Wines var det svårt att inte dra på smilbanden.

1849 krängde Pol Roger sina första flaskor, idag äger firman 87 hektar, mestadels nära Épernay, som täcker ungefär hälften av innehållet i de 1,7 miljoner flaskor som produceras årligen. Antar att det inte är någon slump att man hamnar på en engelsk sida direkt, istället för fransk som hos de flesta andra, England är och har varit den största exportmarknaden. Fattas bara annat när Sir Winston Churchill pryder både hals och namn hos husets prestigecuvée. Husstilen är medelfyllig med en härlig balans, fräschör och är i mitt tycke en utmärkt matchampagne.

Pol Roger Bland de Blanc 2002
Börjar med en riktigt frisk och förförisk Blanc de Blancs 2002 (nr 88285, 575 kr), hoppade huscuvéen då tiden och gommen helt enkelt inte räckte till. Citrus, krispiga gula äpplen och ett lass med mineral. I munnen är det en fröjd, begynnande mognad, ganska rund för att vara en BdB, ett lass med musslor, livlig mousse och en lång mineralbetonad eftersmak. Allt samlat i ett integrerat och balanserat uttryck, möjligen att det fortfarande känns i yngsta laget, det här skulle jag gärna komma tillbaka till om något/några år.

Pol Roger Brut Vintage 2004
Näst på tur är Brut Vintage 2004 (nr 7536, 479 kr), brioshe, mineral, generösare och mognare än 2002:an. Munkänslan följer i samma spår, mognare, men fortfarande med en härlig fräschör, finns en tyngd och pondus som riktigt pockar på uppmärksamhet. Även här får man ett lass med mineral men inte lika uttalat som i BdB:en. Trots att båda är riktigt njutbara skulle jag ta denna nu och spara BdB:en.

Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 2000
Men hallå, vad dök fram nu? En sömlös, homogen, härligt fokuserad charmör med det bästa samlat från sina mindre bröder. Pondus, fräschör, urskön frukt och mineral samsas i både doft och smak. Moussen är smeksam men riktigt livlig, det finns en tyngd och självklarhet som andas klass. Tyvärr, för min plånbok, måste jag nog säga att hur härlig Cuvée Sir Winston Churchill 2000 (nr 7548, 1149 kr) än är i dagsläget kommer den att utvecklas till en helt annan varelse med tid.  

Det var mig en stabil uppställning må jag säga. Här känns det givet att shoppa loss när både Brut Vintage och Blanc de Blanc når årgång 2008, ska nog till och med försöka smyga undan någon Churchill då. Vadå? Börjar jag spara nu borde åtminstone någon flaska kunna hitta ner i källaren. I väntan på det dricker jag gärna 2004:an alla dagar i veckan, äsch kan nog tvinga i mig alla varianter på en reguljär basis om det kniper.

Tills nästa gång. Han visste vad han snackade om den där Winston, i alla fall ibland...

6 kommentarer:

  1. Trevligt skrivet och som alltid bra bilder. Pol Roger är en stabil leverantör. Tyvärr får du nog bereda dig på en lång väntan tills Winston 2008 kommer ut. Ser fram emot 2002 först. Hoppas att den kommer nästa år. Har den på bevakning hos en del handlare i Europa då jag gärna vill ha tag i ett par magnum som är ett står vassare (och sällan/aldrig kommer till Sverige).

    Rekommenderar verkligen ett besök hos Pol Roger. Hus med anor får man säga.

    /Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack o tack Anders.
      Så sant, lär nog dröja innan 2008:an kommer och 2002:an bör bli riktigt grym. När 2008:an väl kommer ut ska jag också se mig om efter någon magnum tills dess skulle det vara väldigt intressant att prova något med lite ålder.

      Besök är i planeringsstadiet, frågan är bara vilka av alla man ska besöka. Återkommer i frågan, var så säker :)

      Hade //David

      Radera
  2. Har du varit i Champagne förut? Om inte, blanda stora hus och små odlare. Ta ett av massbesöken bara för att, bra hus, res runt och se byarna och lägen, ät lunch ute på någon lokal krog, bo i Reims eller en by, se champagnegatan i Epernay, affärer. Finns mycket.

    Säg till om du vill ha tips. Finns också en hel del på finewines om du är intresserad, resebeskrivningar, adresser etc. Planera till 70% och ha 30% eller så till bara sköna grejer. Rådet är också färre längre möten än många.

    Har du redan varit där, då vet du redan så ta min input för vad den är .-)

    /Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. PS. La upp en bitly-samling över länkarna från finewines.se om det är intressant

      http://bitly.com/bundles/finewinesse/2

      Radera
    2. Perfekt stort tack Anders, jag har ännu inte varit i Champagne men suget växer sig starkare för varje dag. Antar att det skulle vara tjänstefel att åka ner utan bil men som läget är nu tror jag inte tiden finns. Jag siktar på en kortare vistelse först, när och hur återstår att se. Men jag återkommer mer än gärna och får tips. Tills dess har jag en del att läsa in mig på.

      Och tro inte för en sekund att jag inte har varit inne och sneglat på era diskussioner på finewines.se, gäller bara att ta modet till sig och hoppa in. Blir nog snarare förr än senare. Om jag inte sagt det tidigare tycker jag att du gör en toppeninsats, både där och på din blogg. Tack.

      Radera
    3. Tackar. Har inte blivit så mycket bloggande då flytten till en ny plattform för finewines.se tagit mycket tid. Och välkommen in.

      Bil är ju absolut bäst, men det tar tid också. Sist jag var nere hyrde jag bil.

      Nackdelen är transport av vin, av någon anledning är det extra svårt från Champagne. Finns speciella regler kring hur husen får och inte får hantera vin

      /Anders

      Radera