Avsmakning |
Kvällens bubbel |
Lamm brukar vara tacksamt att välja vin till, så även denna gång. Gäller bara att försöka pricka in sällskapets smakreferenser. Enklast att ta två flaskor som passar maten som sedan får vara lite olika i stilen så att alla kan få sitt.
En till Châtenöff |
Munkänslan är slank med en pigg syra, den röda frukten lirar på i skön harmoni med restan av mörkare toner. Lite örter och möjligen läder kan läggas till drickbarheten som förmligen sköljer över tunga och gom. Tanninerna gör sig påminda, lätt uttorkande och så där lagom matsällskapliga.
Eftersmaken sitter i ett bra tag, saftig med både lite småmörk frukt och nåogt mer obestämbart mörkt. (88-89p)
Ett redigt vardagstjut skulle jag säga, åren i källaren har gjort susen men känslan av ett bättre Côtes-du-Rhône är klart mer tydlig än Ch9dp. Å andra sidan kanske inte så konstigt med tanke på de 189 kr det kostade då.
Österrikisk Merlot? |
Rödbärig doft med en mörkare tyngt. Jag gillar när det finns något mörkare obestämbart som bygger en stabil, personlig grund. På intet sätt syltig eller överjäst, uttrycksfull och riktigt inbjudande fast på ett småsvalt sätt.
Munkänslan är även här åt det slankare hållet, bra tryck i frukt absolut men hela uttrycket känns mer sirlig än full fart. Frukten drar mot körsbär, hallon med något mörkare drag. Det finns även en medicinal ton som jag kommer på mig själv med att tycka om, men där kan man nog tycka olika. I stort sett obefinltliga tanninern men syra och det överlag svala uttrycket ger struktur åt hela bygget.
Eftersmaken är hyfsat torr, lite småträbärig och ganska kort. (87-88p)
Döm av min förvåning då detta seglar upp som mitt favoritvin under kvällen. Syster hade redan gjort sitt val men när jag sitter där med alla de goa smakerna på tallriken gifter sig frukten, syra och personlighet och det blir riktig skönsång.
Två riktigt bra alternativ till kvällens lammstek, båda uppfyllde bordets olika smakpreferenser och tar på intet sätt överhanden samtidigt som de knappast faller inom anonymitetens mantel. Två riktigt dugliga matvin som landar helt rätt i mellanlandet lagom.
SB, inte från SB |
Tills nästa gång. Nuså, nu är påsken slut...
Ah, trevligt! det roliga med Merlot är att det kan vara ganska överraskande. Men som sagt, det korkas upp ganska sällan hos oss. Savvien verkar spännande! :-)
SvaraRaderaHa det!
Ja nog är det så, har druckit så lite ren Merlot så jag har svårt att uttala mig. Men ännu en gång intresset väckt åt ytterliggare ett håll i vinvärlden :).
RaderaJo nog var den bra, men inget i jämförelse med en bra Riesling. ;)