Dödligt god kombo |
Vist är det något speciellt med differentierad smak? Eller rättare sagt, hur någon kan tycka att något är vedervärdigt och andra gladeligen stoppar detsamma i munnen. När det kommer till ost där penicillium glaucum har fått härja, tillsatt eller spontant, delas hemmet i två fundamentala läger. Mitt som får ta flykt till spisfläckten och fruns som ledigt sitter kvar vid den bekväma köksstolen. Hade jag inte gjort ett grundligt saneringsarbete vet jag faktiskt inte hur kvällen hade slutat. Hursom tar jag fajten, i alla fall ibland, för möglig ost är så innibängen gott och med rätt tillbehör lyfter det och skapar smaksatta vingar som klarar vilken konflikt som helst.
Säger det ingen, Cheesus vilken ost |
Doftar mycket, svamp, nötter, animaliskt men inte fränt på något sätt.
Smaken är pikant salt med bra stuns i tuggmotståndet, nästan som en vällagrad hårdost. Mycket smak, som sig bör, men balanserat. Mitt i gör sig getostens ursprung tillkänna så smått med små typiska drag av ull, men ska jag vara helt ärligt kan det bero på att jag vet ursprung. Avslutet sticker till med lite extra toner av amoniack men annars är uttrycket vältämjt för att vara en så smakrik ost.
Eftersmaken är låång, med lite ull, mögel och andra skogliknande dofter.
Säger det ingen, dricks för lite sött |
Söt doft med torkad aprikos, gula russin, bivax, ett drag mot arrak men annars är det svårt att utskönja nyanseringar. Mättad men ändå något dov. Hm känns som att det finns flera växlar att lägga i här.
Smaken är söt, så klart, med gott om mättad frukt. Frukten spelar första fiol men det finns även gott om uppstramande syra som gör ett hyfsat jobb med att balansera all sötma. Lägg till mer komplexa toner av saffran, honung, lite arrak så är du nästan där. Det är en skönt sjungande fyllig kör som gör en sista markering i form av ett småtorrt avstamp in i eftersmaken.
Eftersmaken är tyvärr något kort, men läskande och söt i en frukthonungskyss toppat med lite mer saffran. (87-88p)
Nedless to say, ost och vin i kombination. Så j*vla bra, så innibängen bra. Ingen marmelad behövs egentligen, även om en släng fikon aldrig är fel, ikväll blir det bara ost o vin. Behövs verkligen inte mycket av vare sig ost eller vin för att både mätta själ och mage.
Tills nästa gång. Undrar vilken konflikt som drar igång nu...
Jaha, så ser du till att man nästan längtar uppåt igen, för den här killens getostar är, i alla fall i min mun, snäppet värre!
SvaraRaderahttp://www.jarvsogetost.se/
Och Camemberten (fantastisk) gillas, näst intill garanterat, av alla i hemmet!
Hej, roligt att höra. Vet du om man kan få tag på jarvsöosten någon annastans?
SvaraRaderaBorde kanske prova den den camemberten
Mvh David
Vet inget närmare Storvik än Bollnäs, tyvärr. Finns ju också en annan osttillverkare i Järvsö, Jarseost, som finns på lite fler ställen. Också god, men deras ostar tröttnar man på lite snabbare, generellt väl mycket salt.
SvaraRadera