söndag 7 juli 2013

Itrana och surdegsbröd. Idag stranden, ikväll AC..

Itrana olivolja och surdegsbröd
När jag och frun gjorde stan osäker förra gången, hittade jag en kombination som var tvunget att testa hemma. Den ypperliga Itrana olivoljan från Colli del Tifata och riktigt surdegsbröd. Har fortfarande inte kommit mig för att baka eget så Barrsätra bageri fick stå för bakandet och Ekonära Gävle för levererandet. Det är ett riktigt stort och bastant bröd men går perfekt att frysa i portionsbitar. Lite torrt? Bara att rosta eller steka lätt i olja. Kombinationen är lika enkel som stupsäker.

Som smaknörd, klockren benämning btw, och novis på kvalitetsolja är det aningen svårt att beskriva vad som är karakteristiskt för denna olja. Det jag fastnar för är den fräscha fruktigheten kombinerat med de tyngre nötiga inslagen. Komplex, len men samtidigt lite smårivig och egensinnig. För att inte tala om den avslutande pepprigheten som piggar upp och lämnar en lång härlig eftersmak. Äsch, lika bra att prova själv. Om du vill bjuda smaklökarna på en riktig åktur häller du i dig en skvätt Tenuta Grillo Pecoranera 2003 och en välhängd bit parmaskinka också men det är en helt annan historia.

Tills nästa gång. Sol, sol underbara sol...

2 kommentarer: