Sidor

onsdag 17 augusti 2011

Le Volte 2009. Behöver en lista för att hålla reda på alla listor..

Riktigt bra, både tillgänglighet och innehåll.
Då var måndagens rivstart förbi och tisdagens lugn har infunnit sig och passerad, trodde att det skulle finnas lite tid för gammalt hederligt bloggande men tji fick jag. Får nog helt enkelt inse att mellan arbete, barn, hushållssysslor, styrelseuppdrag, eget företagande, kroppsligt underhåll och födelsedagskallasplanerande får bloggandet stryka lite på foten. Lusten finns där men tiden verkar på något sätt rinna mig mellan fingrarna. Hinner ju för bövelen inte ens läsa allt som skrivs.

Åjo dagens ilandsproblem men ändå, forcerar tiden och klämmer in en liten rapport som legat och lurat. Tjusades rejält av Ornallaias andravin när det begav sig, och kunde därför inte motstå tredjevarianten när jag såg att de lokala hyllorna hade bytt upp sig till 2009 års modellang. Efter Smakabras rapport verkade det som att 2009 skulle prestera bättre än 2008. Men vad vet jag, kändes i vilket fall som ett bra tillfälle att prova Le Volte (nr 32472, 159 kr) för första gången.

En mustig mörkbetonad fruktig doft möter med gott om fatkrydda och en aning vanilj. Faktiskt riktigt fläskigt, fast på ett i sammanhanget härligt burdust sätt. Det finns även en del skogiga toner med svamp, lite soja och bränt socker. Överlag en arbetad stor doft som lovar gott.


Smaken är fylligt följsam, nästan silkig, med runda plommon och mörka körsbär och även här återfinns mörkare toner. Trots att det finns en fatkrydda som sticker ut en aning råder en skön ungdomlig balans och en drickbarhet som inte går att ta miste på. Avslutet markeras med en syra känning och även om tanninerna knappt är kännbara lämnar de ett torrt och kärnfriskt slut. Eftersmaken klingar kvar riktigt länge med både frukt, mandel och lite körsbärkärnor.


Frun nickar jakande och fyller i med att påfyllning skulle inte skada. Kan inte annat än att hålla med. Tjusande, flörtigt och insmickrande men samtidigt med stuns och kraft sjunger detta som en Italiensk smörsångare. Fast det är klart, det är inget som jag vill ha varje dag, man måste nog ha lite läggning åt det mustigare runda hållet för att verkligen uppskatta detta. Vette katten om det inte var på gränsen till för strömlinjeformat när jag tänker efter. Men vill du bjuda på något kvalitativt som lyfter en bra bit över 69 kronorshyllan har du en kandidat. Tror att de flesta känner skillnad här. (89-90p)

Tills nästa gång. Och till råga på allt kommer en förkylning krypandes, hoppas att det inte är den dödliga manliga varianten utan den mildare kvinnliga...

10 kommentarer:

 1. Hehe, Ornellaia is da shitos! :-) Missade dock att köpa 2006:orna (fett nybörjarmisstag). Vad tror du om 2008? Ha det! /Ulf

  SvaraRadera
 2. Även jag har smakat och gillat. Men fasen, det finns några contenders i den prisklassen!

  SvaraRadera
 3. Vid långhelgen i Rom i mars, så provade hustrun och jag Le Volte 2009. Det var på en vinbar utan något tilltugg. Ingen av oss var väl imponerade. Vi tyckte tanninerna tog över alldeles för mycket.
  Vi smakade även Le Serre Nuove 2007. Vi drack en flaska till maten. Och detta gillade vi.Som vi gillade det. Fullständigt gudomligt!!
  På bolaget är Le Serre 3 ggr så dyrt, men faktiskt värt det.
  Nu är det tydligen 2008 som gäller.

  JC

  SvaraRadera
 4. @RedS Jadu, trist att du missade 06:orna, själv har jag missat alla. 2008 är säkert bra, men inte lika bra som 2006 skulle varit ;)..

  @Fredrik, så sant. Men om man utgår från landsbygdshyllorna på bolaget så är det riktigt bra. Tur att internet finns :)

  @Vintankar, jo jag såg din kommentar hos smakabra så jag var lite rädd ;).. Men döm av min förvåning, inte en känning i denna brygd. Undrar om det är en annan blandning som landar på våra hyllor? En snällare variant, står ju även på bolagets hemsida att detta vinner på lagring och de brukar ju vara snåla med den beskrivningen. Kanske en annan tappning? Frågorna hopar sig men kan kan bara säga att min flaska var riktigt "snäll".

  Roligt med Le Serran, ska nog uppdatera mitt källarsaldo där också..

  SvaraRadera
 5. Jag ska ge vinet en andra chans och inhandla en flaska för test. Känns faktiskt lite spännande. Återkommer med kommentarer.

  JC

  SvaraRadera
 6. Ja ska bli intressant att se om det är någon skillnad på intrycken..

  SvaraRadera
 7. Provade Ornellaia 2006 i vintras. Kan inte säga att den övertygade helt. Kändes skarp och alkoholstinn. Kan nog bli bättre med tid men jag har lagt pengarna på annat, mest bourgogne 2009. Nu har jag inte provat Le Volte 2009 men tidigare årgångar har tyvärr inte imponerat, kanske dags att ge det en chans igen?

  SvaraRadera
 8. Hm, någon riktig Ornellaia har det aldrig blivit, svårt med den typer av viner att leva upp till förväntningarna.

  Här har det inte blivit några Bourgogne 09, har du några tips?

  Prova 09:an det värsta som kan hända är att du inte gillar det ;)..

  Mvh David

  SvaraRadera
 9. Vad är det för scam du gör reklam för på Twitter?
  Eller är det omedvetet?

  SvaraRadera
 10. Hej Annonym, tack för att du visade på. Jag har inte varit aktiv på Twitter på ett bra tag och har inte kärnat några slantar på att sitta hemma ;).

  Twitter kontot är nu avslutat, och tack ännu en gång.

  Mvh David

  SvaraRadera