Sidor

lördag 10 juni 2017

Poggiarellino Brunello di Montalcino 2012


Ahh, ännu ett härligt sniffvin. Generös elegans med värmande solljummen frukt. Mörk och polerad men ändå så ung och lovande. På toppen får man lite likörsdoppade körsbär och örter. Vinet äntrar munnen med slank frukt, syra och tanniner i topp, inte aggressivt men tajt, alert och sådär skönt utmanande och uttorkande. Frukten drar mot det mörkrödare hållet och undervegetationen ligger där och lurar. Inte lika välkomnande i munnen som i doften men oj vad det finns löfte om mer. Eftersmaken är lång, torr och lite småkärv. Alltså Brunello di Montalcino från 2012, du har mig redan vid Bru.. Det här är kvalitetsdricka av klass. Inte inställsamt, inte tråkigt utan utmanande, lockande, slankt och elegant med en jordnära tvist. Just det här exemplaret behöver tid för att blomma ut, det vore nästan skam på torra land att inte lägga ner några flaskor Poggiarellino Brunello di Montalcino 2012 i källaren.

Precis som jag misstänkte, viker inte ner sig en tum trots att flaskan står öppnad någon dag. Det som är så häftigt med ung bra Brunello är att det är som att äta kakan och ha den kvar samtidigt. Nu gäller det bara att sälja en arm och ett ben så att jag kan fylla skafferiet med mer.

Tills nästa gång. Nedräkningen är total...

Pst.
JS 93P
WE 93P
MP 91++    

Psst. 
2012 producerades 583 lådor av Poggiarellinos Brunello (ca 3 hektar). Egendomen gör en Rosso en och en Brunello. Odlar ekologiskt men är inte certifierade. Stilen beskrivs som traditionell, druvorna sorteras för hand och vinet lagras på mellanstora ekfat. Vinet filtreras inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar