Om mig

Är det någon skillnad på Willys och delikatessbutiken runt hörnet? Det ena är en riktig affär med bra priser och inte något fjuttigt, överprissatt, hobbyprojekt med ekologiskt trams och alldeles för lite storpack. Om du tycker så är rådet att sluta läsa för annars kommer du bara att irritera dig på mina utlägg om världens ordning. Nog för att båda fyller en funktion men mitt hjärta slår för välhängda oxar, ostar vars namn inte går att uttala, kött som tar så lång tid att tillaga så klockan nästan stannar, råvaror som inte rest jorden runt, vin som berör och sprit som är äldre än mina elever..

Vem är jag? Jag heter David Lindén är gift och far till tre små kottar (födda 08, 10 och 12). Arbetar som lärare och lägger osunt mycket tid och energi på vad, hur och när jag vill, ska och inte borde stoppa i mig allehanda godsaker. Bor i villa i en liten ort utanför en liten stad. Ja i lagomlandet Sverige är allt litet om man är vin-, dryck- och matintresserad och inte bor nära de tre största städerna. Men jag klagar inte, ok jo ibland, för det mesta är jag nöjd med att mitt hus inte kostar skjortan att bo i, att matkällaren håller någorlunda jämn temp så mina viner mår bra, att mina underbara barn är precis så krävande och kärleksfulla som man kan önska, att min kära fru fnyser lite åt mina intressen men ändå hänger sig och visar intresse. Kommentarerna är mina högst personliga såklart, om vin, mat och annat som bör förtäras för maximal njutning.

Välkommen!
Kontakta mig gärna på:

svenssonsmakaren@gmail.com

Intet är för litet eller för stort..

19 kommentarer:

 1. Hej!
  Någonting helt utanför vinintresse. Du tar ju så fantastiska bilder, mycket erfarenhet förstår jag men har du något tips på en bra kamera att köpa idag? Pris ca 4000-6000:-
  Häls
  Björn

  SvaraRadera
 2. Hej Björn, tack för de vänliga orden.

  Jag tror inte att det spelar någon roll i dagsläget, du får riktigt bra "gluggar" till en förhållandevis billig penning. Skulle dock inte ta instegsmodellen, utan gå upp till nästa.

  Eftersom jag kör Canon så kan jag varmt rekommendera 550d, borde blivit lite billigare nu när 600d kommit ut. Annars så skulle jag nog satsa på begagnat, modellerna över amatör håller riktigt bra klass men med mycket bättre känsla i huset.

  Åk till någon butik och testa, i slutändan är det nog bara en smaksak.

  Hoppas att det var någon hjälp,

  Mvh David

  SvaraRadera
 3. Vilket objektiv använder du huvudsakligen till dina bilder?

  SvaraRadera
 4. Tidigare använde jag uteslutande mitt 50mm 1.8, nu använder jag mestadels 24-70mm 2.8.

  Mvh David

  SvaraRadera
 5. Ok, för du inte bara skriver intressant om vin, du tar även väldigt bra bilder som adderar till upplevelsen!
  Tack för de.
  /Jocke

  SvaraRadera
 6. Tack själv Jocke, de varma orden värmer verkligen..

  Mvh David

  SvaraRadera
 7. Otroligt trevlig blogg! Vilket hantverk - hatten av.

  En trevlig sommar med många bra viner tillönskas :-)
  Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Peter, vilka värmande ord. Jag önskar såklart detsamma. :)

   Radera
 8. Hej!

  Jag har för mig att jag fick ett nummer på det bästa chiantivinet som var nr 94642, men jag hittar inget sådant på Systemets hemsida och deras kundtjänst sa att det inte fanns något sådant vin.

  Men när jag sökte på Chianti Classico 94642 på Google kom det upp massor med sidor på det vinet och det stod det numeret som jag angivit för Systemet.

  Hur hänger Detta ihop? Men på Systemets kundtjänst sa dom att producenten Querciabella var beställningsvin och att de inte kände till något om det vinet.

  Med Vänliga Hälsningar

  Jan-Erik Olsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jan-Erik,

   Jag tror att du har fått ett gammalt nummer. Querciabella CC 2008 var ett tillfälligt vin som verkar ha funnits julen 2010 på SB. Eftersom det var en tillfällig listning försvann det när de allokerade flaskorna var slut.

   Producenten Querciabella har två listningar i BS men inte just den Chiantin som du söker.

   Lite konstigt att du fått ett så pass gammal nummer, var ju ändå nästan 1.5 år sedan det fanns.

   Om du vill ha tag på Querciabella CC fast 2009 finns den hos Atomwine,
   http://www.atomwine.dk/product.asp?product=13515

   Just 2008 tyckte jag var riktigt bra, har faktiskt några flaskor i källaren.

   Hoppas att det besvarade din fråga.

   Fortsatt trevlig sommar

   Mvh David

   Radera
 9. Hejsan,
  Har precis hittat in till din blogg, väldigt trevlig! :-)
  Anledningen till att jag hamnade här är att jag har googlat och googlat gourmondo.de för att se om de är pålitliga, men jag hittar inte mycket info alls. Ser att du har nämnt dom här, men du skrev inget om skatten. Vet du om de betalar svensk alkoholskatt så att jag bara kan handla utan att tänka på det?
  Pojkvännen har hittat ett rött vin till vårt bröllop som vi inte hittar på någon annan sida eller i Sverige.
  Tack på förhand! Mvh Malin

  SvaraRadera
 10. Hallå. För din vetskap så kommer man fel om man klickar på din länk på vinbloggar.blogspot.com. Istället för att komma in på din blogg kommer man in på RaraDroppar. Med vänlig hälsning JimmyJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för notis, ska säga till.
   Mvh David

   Radera
 11. Hej,

  Har följt din blogg ett tag nu. Två anledningar fanns från början. Sättet du skriver om vin på, och dina foton som sticker ut, och gör din blogg än mer attraktiv.
  Sedan upptäckte jag dessa rader idag:
  ” Sedan våren 2014 har jag tagit ett beslut, allt i dryckesväg som nyproduceras och vill ha en plats i glas och källare hemma hos mig ska vara ekologiskt, biodynamiskt eller hållbart odlat.” Jag förmodar att du menar ”lutte raisonnée”, när du nämner hållbart odlat?

  Detta gör din blogg än mer intressant i mina ögon, eftersom jag nyligen fattat samma beslut.

  Sedan tror jag visserligen att det kommer att bli svårt att inte dricka något vin, som inte tillhör dessa tre kategorier. Men å andra sidan finns det många väldigt duktiga producenter, som egentligen odlar ekologiskt, men inte bryr sig om att tala om det för omvärlden, av en eller annan anledning.

  När det gäller ditt beslut om vilka viner som platsar i din källare, gäller det champagne också?

  Mvh,
  Anders S.

  ps. När det gäller din bedömning av Vacqueyras Garrigues, kan jag bara hålla med. Ett mycket bra vin med fantastiska djup i smak och doft. Verkar som om jag borde gå och handla på mig några flaskor av Vacqueyras Le Clos också. ds

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anders, tack för kommentar och roligt att du följer.

   När det kommer till hållbart odlat tar jag mig friheten att göra min egna bedömning. Producenten kan mycket väl odla utan kemiska bekämpningsmedel, jäsa vinet på naturligt förekommande jäst och inte tillsätta mycket mer än svavel, eller helt låta bli, i vinifieringsprocessen utan att vara ekologiskt/biodynamiskt/lutte raisonnée certifierade. Detta tycker jag är hållbart även om det inte framkommer, vilket gör det hela svårare såklart. Däremot innebär det att jag som konsument får ta reda på hur producenten arbetar och det tycker jag ger en dimension till i vinintresset.

   Roligt att vi verkar överens i vår övertygelse, och ja, det gäller såklart även Champagne.

   Angående Le Clos kan jag inte annat än rekommendera köp, fast jag håller fast vid att det behöver tid för att komma till rätta helt. Men vadå, du kan ju alltid dricka Garrigues medan du väntar ;)

   Mvh David

   Ps. Om du har något/några trevliga tips på producenter som passar herrns gom, delge gärna. Ds

   Radera
  2. Hej David,
   Du känner nog till de allra flesta som SB behagat ta in, så därför tar jag mig friheten att skicka en samling länkar till producenter som jag och min fru personligen besökt. Hon, alltså min fru, fick för sig att hon ville bli vinimportör, och då specialiserad på eko-viner. Det visade sig tuffare än väntat, var väl lite för tidigt ute, så väldigt få, inklusive SB, var intresserade, så vi lade ner den verksamheten efter ett par år. Vi hade dock förmånen att få resa runt och besöka en mängd producenter i framför allt Tyskland och Österrike, och dricka en massa härligt vin. :-) Importlicensen öppnade många dörrar. Långa resor med bilen fullastad med varuprover blev det, men som sagt kul var det. Listan som följer upptar både kända och okända namn, och skiftande magnitud hos producenterna. Allt ifrån bra ekologiska vardagsviner till toppnamn som Jakob Kühn i Rheingau och Marcel Deiss i Alsace. Länken till champagnproducenten Bedel har jag fått från importören Kvalitetsviner, som ju specialiserat sig på eko och biodynamiskt.

   http://www.weingutpjkuehn.de/

   http://www.zwoelberich.de/content_html/index.php

   http://www.roemerkelter.de/

   http://www.meinklang.at/

   http://www.weingut-kanitz.de/

   http://www.geyerhof.at/

   http://www.marceldeiss.com/en/

   http://www.pierrefrick.com/


   http://www.champagne-bedel.fr/accueil.php?lang=uk

   Med hopp om trevlig läsning,
   Andes

   Radera
  3. KUL!! Och stort tack. Alltid roligt med nya namn att utforska. Ska plöja igenom både lektyr och viner vid tillfälle. Bedel har jag några flaskor av i källaren, har faktiskt inte provat ännu, fråga mig inte varför. Men jag lovar bättring :)

   Bara att fylla på listan om du hittar något nytt spännande.

   Ha det bra

   Mvh David

   Radera
 12. Hej tack för trevlig blogg.
  Nu till en liten fråga, har du någon åsikt gällande 2012 Ferme du Mont, Côtes du Rhône "Premiere Cote"?, just nu på "salg" på Atomwine.
  Ha det bra
  Jesper

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är grymt bra. Har köpt 24 flarror, tror jag, en otroligt charmig och potent varelse som dricks perfekt nu. Bara att slå till!

   Radera