lördag 28 februari 2009

Tillbaka till ursprunget..

Jag har alltid vetat att jag har en "tendens" att spåra ut. Eftersom jag är en 110% person blir det lätt att jag snöar in till den grad att jag inte ser all snö för all snö. Så i ett försök att inte göra min vinhobby, för det är alltjämt en hobby, till ett urspårande tåg trampade jag lite lätt på bromsen. Jag har bestämt mig för att utforska segmentet med viner mellan 90 och 150 kr. Detta var lite av min grundtanke när mitt intresse började på allvar. Nu har jag kommit till den punkt där jag sneglar på nyheter som har fått över 90 LGP (Tidningen Livets Goda rangordnar viner från 1-100 Livets goda poäng utifrån dess helhetsintryck oberoende pris) som jag skulle kunna köpa utan att ruinera mig och där jag tillslut övertygade mig själv om att det skulle vara "bra att ha" en flaska för 300+ spänn bara för att ha den.

Ne nu ska jag fortsätta utvidga mitt smakregister utan att försöka påverkas av "fina" bloggare och tidskrfter, jag ska hålla mig till svenssonsmakarklassen. Med det inte sagt att jag kommer att kunna hålla mig helt till denna nyvalda strategi. Min kära fru sade några väl valda ord i sammanhanget som gick ut på att hon inte skulle hålla det emot mig om jag mot all förmodan kom hem med en dyrare flaska någon gång. Bara ett bevis på hur väl hon känner mig.

Så, vad kan tänkas i 90- 150 kronorsklassen. Inte mycket? eller rättare sagt alldeles otroligt mycket. Men det kommer jag återkomma till i senare inlägg.

Tills nästa gång, smakar det så kostar det... i alla fall lite grann

onsdag 25 februari 2009

Crozes-Hermitage Les Launes 2006 & Château Mont-Redon 2005, nord möter Syd..

Det har varit världarnas kollision i dag. En strid där endast en kan stå som den ultimata vinnaren.

1. Ledighet vilket innebar babycafé, trevlig men ovan företeelse. Kändes svårat att känna delaktighet i barnrelaterade frågor, när det kommer till kritan finns det ingen som jag litar på mer än mig och min fru. Dessutom är L helt enkelt unik och i en klass för sig. Våran lilla gos går från klarhet till klarhet. Klar vinst L över alla andra barn. Är dessutom helt underbart med ledighet och barngos.

2. Kollega på hembesök. Barnledighet har även förunnats en kollega och i dag var hon på besök. Väldigt trevligt med mer gemensamma nämnare, att min fru dessutom kunde vara delaktig var ett stort pluss. Bra och trevlig kollega vinner lätt över stand in som jag inte alls har kommit underfund med.

3. Nord möter Syd, Crozes-Hermitage Les Launes 2006 (nr 2800, 68 kr, 375 ml) stod mot Château Mont-Redon 2005 (nr 2811, 118 kr, 375 ml). Den ek och svartvinbärsstinna LL mötte upp bra mot den balanserade något slutna rödbäriga M-R. I smaken gick LL direkt mot knock-out med en överraskande styrka som inte förknippas med matchvikten på 12.5%. Det ska sägas att M-R låg för räkning när fläskfilégrytan med trattkantareller och bacon ställde sig inställsamt i LL:s ringhörna. Dock vann M-R på en mer elegant, balanserad slagserie där eftersmaken var lite mjukare och höll sig kvar obetydande längre än LL:s syrliga avslut. Det ska tilläggas att båda ville ha en ny match om några år. Ska bli intressant att se om den hetsporriga LL kanske har lugnat ner sig och fått en mer harmonisk form med ett mjukare avslut och om M-R kanske har fått en bättre genomslagskraft som kan möta upp den elegans som han redan besitter.
Tills nästa gång, den som lever får se...

söndag 22 februari 2009

Domaine du Vieux Lazarete 2006. Lördagsmys blev småbarnsblues


Först måste jag säga att det är fantastiskt att vara småbarnsförälder, att få se en miniatyr av sig själv och den man älskar växa upp och bli en egen personlighet. Men igår växtes takar på åtminstone en barnfri kväll. Vi, eller rättare sagt jag hade laddat ganska länge för att korka upp en av SB:s standard Ch-d-Papper, Domaine du Vieux Lazarete 2006(nr 2211, 182 kr). Dagen fortflöt väldigt smidigt som de flesta dagar gör då vi är lediga tillsammans. Vi hann med både träning och en liten shopping tur. Sedan kom källen. En planerad middag och en trodde vi intajmad sovstund för lillen. Ingen sovstund utan istället ett långt skrik som resulterade i en halvdan middagsstund med det sedvanliga stressmomentet över att L behöver äta när vi är klara. Detta brukar i sin tur alltid innebära mer tempo och mindre smak. Resterande del av kvällen gick åt att dissikera varför det är så synd om oss, vilket det egentligen inte är men det är lätt att fastna i bluesen..

Så till vinet

Korkade upp flaskan ca 2 timmar innan vi åt, slutna röda bär med ett något eldigt avslut var det första intrycket hos både mig och min fru. Vi intalade oss att det nog blir bättre med lite luftning. Till middagen, revbenspjäll med honungsslungade morötter med potatis och lejonsås (läs: bearnaise sås, kallad lejonsås av en yngre släckting) passade vinet mycket bättre. Men det var ingen fullträff. Vinet blev mjukare ju längre kvällen fortflöt men jag kan inte låta bli att tro att det ligger något i DI:s Anders Röttorps kommentar där han lägger in toppen för detta vin mellan 2012-2020. För under eldigheten finns en skön balans, bör köpa en eller två för att kunna se om detta stämmer. För i det stora hela är detta en vintyp som jag gillar.
Dag 2
Oj, oj oj vad hände. Allt som vinet inte var igår hände idag. Härliga röda bär blandat med en lite träig doft. Smaken är fyllig med en liten, liten sötma occh ett härligt kraftfullt avslut med lite riv i tanninerna. Eftersmaken hänger kvar, kanske lite för kort vilket bara förstärker suget efter nästa smutt. Mums. Tänk vad en dekantering och en dag i flaskan kan göra. Måste helt enkelt köpa några och lägga i källaren.

Tills nästa gång, ny dag nya mål...

lördag 21 februari 2009

Det går fort att bli en "vinbloggare"

Satt i vanlig ordning och vinsurfade när jag av en händelse ramlade över vinnyheterna i April. Under den korta tid som jag har födjupat mitt intresse har jag snappat upp följande angående SB, de strategiska släppen i April och Oktober är inte så intressanta ur ett "vinbloggar" perspektiv. Med det menar jag att de som förkovrar sig i dyrare och mer unika viner inte finner så mycket intressant i dessa släpp. Jag trodde inte att detta gällde mig eftersom mina referenser varken är speciellt dyra eller unika. Jag tycker mig befinna mig i provandets startstadium. Men efter att ha slängt ett första ögonkast så är det inget som jag direkt fastnar för. Nog för att det fanns några saker som jag säkerligen kommer att prova men det är ju en annan sak.

Det enda som stack ut var en Ch-d-P från en vinmakare som heter Xavier. Bara namnet får mig att associera till en futuristiskt antihjälpte som använder sina övermänskilga krafter för att skapa en bättre värld. Denna association kanske inte var så felaktig när jag läser mer om detta vin och skaparen bakom. För att göra en lång historia kort, Xavier Vignon är en konsult som verkar i flera vingårdar i Ch-d-P. Han köper in druvor från gamla stockar som inte passar i de andra husblandningarna och skapar ett eget vin. Han är upphovsmannen till 2007 Xavier Chateauneuf-du-Pape (nr 6267, 199 kr) som nu ska bli hela svenskafolkets hus Ch-d-P.
Kanske lite raljerande men intresset är ändock väckt.

Tills nästa gång, bara att inse att man är en i mängden...

torsdag 19 februari 2009

Dr Pauly-Bergweiler Noble House Riesling Spätlese 2007. Mumsigt värre!


Riesling feber, eller inflation i Riesling. Det är härliga tider! Ytterliggare en "halvsöt" tysking som har smugit sig in i våra hjärtan via en kort tur i källaren.

Dr Pauly-Bergweiler Noble House Riesling Spätlese 2007 (nr 96163, 90 kr), ännu en gång ett långt namn som är omöjligt kommer att komma ihåg. Tur då att doften och smaken lämnade ett större intryck. Blommig fläder, honung och en hint av vingummi/lite petro underbar men subtil. Smaken honungssöt, lite lite syra, fläder och ännu mer honung. Jag vet inte om det är att vinet är så gott eller att jag blir förvånad över att vin kan smaka som dessa tyska rieslingsgunstlingar gör. I vilket fall så imponerar detta och suget efter att prova mer komplexa varianter bara ökar. Kanske skulle försöka spara en eller två av dessa flaskor för att se vad som händer under en tid i svalt mörker.

Summa sumarum blir, ring leverantören efter mer meer!

Tills nästa gång, till detta pris kan man äta kakan och ha kvar kakan...

söndag 15 februari 2009

Rotari Rose 2004. Ett rosa skimmer på tillvaron..

Rosa bubbel, kan det bli mer romantiskt än så? Nja är min spontana känsla efter att ha smakat Rotari Rose 2004 (nr 7701, 98 kr). Frisk fruktig doft med röda inslag, ganska stora bubblor och en torr fruktig smak. Är fortfarande inte helt övertygad om det bubbliga vinets storhet men jag tänker träget fortsätta att utforska.

Tills nästa gång, skam den som ger sig...

Pol Roger Brut Réserve. Hm.. Allahjärtansdag miss + Allt som bubblar är inte skumpa

Hm.. me not like..
Jag tycker inte om när det blir oordning. Nu blev det en dubbel miss. Först så missade jag inlägget från dagen innan alla hjärtansdag, då jag och min älskade drack skumpa. Vilket skulle komma före inlägget om dagen då vi drack "låtsas"skumpa". Den andra missen blev skumpan i fråga, Pol Roger Brut Réserve (nr 7549, halvflaska 189 kr). Inte alls så angenäm på tu man hand som jag hade hoppats. Nu ska jag tillägga att jag har druckit champagne 3-4 gånger i hela mitt liv så alla nya bekantskaper med det fräsiga bubblet är välkommet. Friskt och lite fruktigt med trevliga små bubblor som bredde ut sig över hela tungan, skulle kunna vara lovande om smaken inte hade fastnat på tungan där de beska inslagen känns som mest. Sammanfattningen blev att detta skulle vara utmärkt till mat, gärna något med lite gräddiga och salta inslag.

Tills nästa gång, små bubblor! me like...

Langhe Nebbiolo Pio Cesare 2005. Nebbiolo som fungerar solo..

Om det förra inlägget handlade om helgens starkvinsupplevelse så är detta helgen "vanliga" vinupplevelse. Langhe Nebbiolo Pio Cesare 2005 (7306, 107 kr), ur karaffen strömmar en frisk lovande fläkt av björnbär blandat med plommon och flera röda bär. Doften har stuns och det är med viss bävan jag tar min första sipp. Mer röda bär, körsbär och lite ek detta är ett vin i min smak. Avslutet var delikat med ganska påtagliga tanniner och en eftersmak av russin och daddlar. Kan dock inte låta bli att tänka att det har varit många "bra" viner på sistone. Dock ingen som utmärker sig markant på något sätt. Missförstå mig rätt, jag rekomenderar detta starkt, och ska definitivt köpa det igen. Men det var kanske i det hemtrevligaste laget.
Betyg: Väldigt gott som passar till mycket, kanske lite väl "hemtrevligt" men definitivt köpbart.
Tills nästa gång, dags för något utmanande...

10+10 = En Madeira upplevelse

Starkvin är en för mig ny företeelse, eller rättare sagt det är först nu jag har börjat uppskatta
den härliga inramning den gör på en stor måltid eller dess majestätiska uppenbarelse som kan ske på tu man hand. Det var dessa "nya" tankebanor som fick mig att rota fram en gammal öppnad kvarleva i mina föräldrars gömmor. En flaska som har legad öppnad längre än vad som är lovligt, närmare bestämt 10 år. När jag skulle korka ur fick jag plastmanchetten i handen, korkbiten följde efter lite lirkande motvilligt med. Doften var underbart sötmättad med klar doft av fikon och dadlar utan ett spår av att vara "sjuk" på något sätt. Smaken följde upp där lukten slutade och jag förundrades över hur den kunde vara så välbevarad. Dagen efter kunde jag känna samma dofter i det tomma glaset, något svagare men ändock. Fascinerande!





Övernattning..

I helgen övade vi i konsten att sova borta. Med borta menas hos mina föräldrar. Med att öva menas att gå utanför våra bekvämlighetsramar och sova någon annanstan med vår dotter som nu har hunnit bli 5 ½ månad. Det förflöt ganska smärtfritt, om inte annat så uppskattar man att vara hemma. Ur dryckes och matsynpunkt hann vi med flera trevliga nedslag. Temat var Italien, då mina föräldrar inom en snar framtid åker till Toscana. Jag kommer att återge dessa i tre separata inlägg, då de var vitt skilda i upplevelse.

torsdag 12 februari 2009

Kerpen Riesling 2007. Rea på Riesling..


Kerpen Riesling 2007 förr 79 kr nu 63 kr (96201). Av den utförliga beskrivningen på SB:s hemsida kan jag hålla med om blommigheten och den söta frukten. Kan dock inte urskilja så mycket mer, ganska intetsägande men väldigt läskande och god. Passade utmärkt till kvällens Sushi och skulle säkerligen vara trevligt sällskap till kryddiga rätter. Ett vin som säkert skulle gå hem hos de flesta, alltså lättdrucket. Ska på inrådan från frugan försöka lägga vantarna på några till innan de försvinner helt.

Tills nästa gång, Realisation på SB? Jo det finns...

tisdag 10 februari 2009

Innis & Gunn Island Cask. Utseendet är inte allt..



Mycket kretsar kring utseendet, ett sätt att synas helt enkelt. Kroppsfixeringar oavsett om det rör människor, båtar, bilar eller i detta fall ale. Mer om detta snart. Har haft en ok dag, ett stort orosmåln är ett begynnande avloppsstop men molnet verkar faktiskt lätta en aning. Men till roligare saker. Min kära fru, oj känner verkligen lappkasten vina, men vi fortsätter. Hon kom med en tidig allahjärtansdagpresent, en helt underbart tjock bok om vin. André Dominés bok, Vin. Nog för att boken är underbart tjock och verkar vara "vinnyttig" men det är framförallt gesten i sig. Att hon på detta sätt uppmuntrar mitt näst inpå fixerande intresse, vilket bara visar vilken underbar människa som jag har gift mig med. Om hon bara viste vad hon har startat hoho..
Så till utseendet.. Här har man inte sparat på krutet, en fint förpackad limiterad ale från bolaget i bolaget, Innie & Gunn. Deras standard ale tycker jag tilltalar med all dess eklagrade vaniljsmakande sötma. Men detta var inget för mina smaklökar. Bränd karamell med wurth och lite gödsel i doften men en intetsägande bränd beskhet som övergick i en lång konstig eftersmak av rök. Ne det behövdes lite chips för att skölja ner detta och då är jag inte den som backar för konstiga kombinationer med inslag av rök. Ingen högre rekommendation på detta påkostade projekt, även om förpackningen tilltalar i all dess prakt.Namnet? Innis & Gunn Island Cask (nr 11633, 25.50 kr), inget att lägga på minnet.
Tills nästa gång, allt som glimmar är inte...




lördag 7 februari 2009

Snacka om humörsvängning..

Det var meningen att jag skulle fortsätta på föregående inlägg för att komplettera smaknoteringarna på I Casteion, men det gick inte. Jag och vinet genomgick en transformering.

Först lite bakgrund.

Det är inte det enklaste att vara småbarnsförälder och samtidigt få tid över till sig själv. Dett har resulterat i en humörsvacka modell större. Så när middagen närmade sig och vår dotter valde att somna precis när maten fädigställdes tändes hoppet. Äntligen lite vuxentid, detta visade sig vara precis vad som behövdes.

..så till vinet

Maten smakade gudomligt och vinet var, en i sammanhanget, perfekt följeslagare. Det mörka och murriga passade mycket bättre till tända ljus än mitt tidigare granskande öga i dagsljus. De extra timmarna i karaffen gjorde säkert sitt till också men upplevelsen var total. Om du söker en objektiv bedömning läs mitt andra inlägg, detta inlägg är tillägnad kärleken. Kärleken till god mat och gott vin, kärleken till min lilla dotter men framförallt kärleken till att spendera tiden med den jag älskar.

Tills nästa gång, se det du har alldeles framför näsan. Ofta är det helt underbart...

I Castei Rispasso 2005. Kallt ute, men inne finns en värmade Italienare..


Del 1
Ikväll väntar chili och ingefärskryddade revbenssjäll. Marinaden är lika enkel som god, Honung, chilisås och soja, en deciliter av varje för varje 7-800 g kött. Detta får ligga över natten tillsammans med färsk ingefära, för att på kvällen gifta sig i 175 grader ca 30-40 min. Till detta ska vi prova en Italiensk Rispasso. En Valpolicella med en krydda av Amarone. I Castei Rispasso 2005 (nr 22409, 117 kr) drar lite åt det alkoholstinna murriga hållet. Läder, ek och lite torkad frukt trängs i luftgångarna. Smaken är mer solmogna röda bär, körsbär med små hintar av svartavinbär med en aningen jordgubb i avslutet som övergår i en framträdande ton av torkad frukt, russin och fikon. Sött men ändock en viss syra. Eftersmaken är kort, i allt en trevlig bekantskap dock lite intetsägande. Ska bli intressant att se vilket sällskap det är till maten.

Fortssättning följer

fredag 6 februari 2009

Lagavulin 16 yo. Helt färdig..

Jag är officiellt slutkörd. Min fru som för närvarande är mammaledig har ryggproblem så nu får jag rycka in och vara heltidslyftkran åt vår lilla dotter. Detta sätter perspektiv på vad stark och uthållig min kära fru egentligen är. Hon gör ju detta hela dagarna. Måste villigt erkänna att det inte är lyften i sig som är jobbiga utan den ständiga beredskapen till nästa utryckning.

Nog gnällt, dotter och fru i horisontalläge för nattning. Jag har fått besök av en rökig ölänning vid namn Lagavulin 16 yo (nr 400, 579 kr). Med sina, för whisky, mogna 16 år har jag gott sällskap. Om jag sluter ögonen står jag vid en liten fiskeby vid kusten, tjära och rök blandas och jag får små sotflager på kinden. Plötsligt slår en våg in och några stänk havssalt väter mina läppar. Vågen tar tid på sig att skölja bort och kvar lämnas jag törstande efter mer. När allt kommer omkring har jag det väldigt bra i alla fall.

Tills nästa gång, vissa har det riktigt bra...

torsdag 5 februari 2009

På temat betyg..

Kom just på en till gradering på "min" skala.

Dyyyrt, men vi måste ha en till.

Juryns motivering
Ett vin som i förhållande till min nuvarande (läs: tillstånd som kan skifta från dag till dag) ekonomi egentligen är för dyr för att avnjutas en vanlig dag (läs: jag och min fru avnjuter det själv utan någon speciell anledning) men som trots detta inhandlas i ett extra exemplar till källaren för:
"-Om det är så förbaskat gott nu tänk vad som kan hända med lite lagring, dessutom måste vi ha en tillgänglig om det dyker upp något speciellt."

Tips från coachen v 6

Vad ska man drick? En fråga som ter sig lite annorlunda ut idag än vad den gjorde för något år sedan.
Då: Billigt, starkt men ändå drickbart. Stod på systemet och valde mellan fina etiketter och "prisvärda" boxar. Gärna något man druckit förr så att man inte blev besviken.
Nu: Vad ska man välja av alla surftips och vidarutvecklingar av den egna smaken. Samt vad är egentligen för mycket pengar att lägga på en flaska vin..
Haha kan skratta lite åt transformeringen som skett, inte riktigt säker på att det är till det bättre..

Helgens tips, hm varför ska man egentligen bara konsentrera det till helgen. Tycker att en bättre formulering är: Extra värt att prova för stunden!

I Castei Rispasso (nr 22409, 117 kr), blev intresserad av denna företelse när jag drack mitt första Amarone och fastnade för den mustiga, välmogna smaken. En Valpolicella men en extratouch av Amarone, eller en Amarone light. Kalla det vad du vill men spännande ska det bli.

Och så något från beställningssortimentet..

Saint-Benoit Grande Garde 2005 (nr 89100, 169 kr). Jag har fått för mig att jag gillar Châteauneuf-du-Pape viner, den eleganta eldiga smaken hos systemets standard Cn-d-P Mont-Redon faller jag pladask för. Detta är dock den enda Cn-d-P upplevelse jag har så vad passar inte bättre än att testa en till Cn-d-P som dessutom ligger under 200 kr. Spännande

onsdag 4 februari 2009

0

Så många flaskor, säger inge mer.

Tills nästa gång, bara upp i sadeln igen..

tisdag 3 februari 2009

Peter Nicolay 2007 Riesling Spätlese Halbtrocken. En tjuvstart..


Efter dagens tillbakagångar kände jag för att vara lite vild and crazy. Halvtorr Riesling till den kulinariska höjdaren fiskpinnar med potatismos. Ska tillägga dock att det var min frus potatismos som är en höjdare.

Rieslingen var februarinyheten Peter Nicolay 2007 Riesling Spätlese Halbtrocken (nr 96935, 79 kr). Doften som var bekant, har ju blivit en och annan Riesling, var torrare än Dr L S B K och mer tropisk frukt än gröna äpplen. Smaken var torrare och mindre fyllig än ovan nämnd och dessutom mer syra. Ett mycket trevlig vin som passar aningen bättre till lättare skaldjursrätter än till småprat. I allt en mycket trevlig bekantskap till en rimlig penning. Skulle vara lite intressant att köpa några till källaren..

Hm.. Kanske är ett framtida betyg, "källarvänlig, inte en topp men bra att ha tillgänglig med en viss potential."

Tills nästa gång, måste fila vidare på lämpliga bedömningsnivåer...

Den slank mig ur näven..

Fiskemetaforerna duggar tätt men jag har inget bättre sätt att beskriva det som hände och känslan efter. Du vet när du tror att du har fått upp fisken i båten/på land och den på något mirakulöst sätt sliter sig. Du står där med en haka som slår i marken av förvåning innan dina känslor hinner ikapp och uppgivenheten tar vid.

Det som hände var att mitt "säkra" kort blev makulerad. Fråga mig inte hur men damen på utlämningsstället ringde och klargjorde diagnosen. Ingen 88:a ännu

Tills nästa gång, mister du en...

En tom krok...

En eloge till personalen på systembolaget som jag tycker är otroligt tillmötesgående. Fick precis ett samtal från en nedstämd anställd som meddelade att de inte blev tilldelad någon tysk tjugoåring. Känns som att hans uppriktiga ånger gjorde att mitt eget missnöje över missad fångst mattades av.

Tills nästa gång, bemöt andra som du själv vill bli bemött.

måndag 2 februari 2009

Ardbeg Uigeadail. Sådant vi minns, från den starka sidan

Konstaterar att det håller på att bli en vinifierad sida. Måste bryta detta med några rader från en av mina tidigare alster.

Helt enkelt fantastiskt... Ardbeg Uigeadail

Höjden av njutning, i små sippningar för att inte bränna bort smaklökarna och för att kunna njuta av den komplexa smaken där rök slingrar sig mellan en fruktig sötma och en intensiv styrka. En Whisky i all dess prakt, stavas Ardbeg Uigeadail (nr 10407, 599 kr).

Har glömt bort hur underbar denna fatstarka förening av ölänsk whisky,bourbonfat och gamla sherryfat är. Ett bevis på att det inte måste stå en åldersbeteckning på whiskyflaskan för att den skall vara på toppen av sin förmåga. Några centiliter av detta muskedunder räcker till en hel kvälls njutning. Bara att rekomendera om ni inte har hunnit till systemet ännu.

Georg Breuer Riesling Sauvage 2007. Sådant vi minns, del 3

Den tredje och sista tillbakablicken för denna gång.

Torr, inte alls lika god som halvtorr...


Georg Breuer Riesling Sauvage 2007 (nr 5899, 109 kr), årets vita vin enligt AoV:s samlade "vinelit". Nja tycker jag, gröna äpplen, lite mineral, läskande utan att vara allt för insmickrande, smakar ganska precis som Dr Loosen B K Riesling (nr 7203, 109 kr) förrutom sötman, och den underbara helheten. Halvtorrt vinner helt klart, men jag måste säga att Riesling ska fortsätta utforskas. Det kanske dyker upp en söting i framtiden..

Amarone Classico 2005. Sådant vi minns, del 2

Här kommer den andra...

Onsdagslyx blev fredagsmys...


Amarone Classico 2005 på halvflaska (nr 12363, 89 kr), en Italiensk baguette och en svensk lagrad hårdost. Detta är vad som väntar när min kära fru har lagt vår underbara dotter. Jag har sett fram emot att stifta bekantskap med denna smakkombo nästan hela veckan.
Så till vinet..Det börjar minst sagt lovande, en ung, näsborrsvidgande, kraftfull, lite sluten doft möter mig vid uppkorkandet av detta förhållandevis unga vin. En svag doft av rosor som övergår i dadlar och russin för att sedan fyra timmar senare samlas till en karftfull övertygande lite fatig doft.

Smaken som först var lite återhållen men kraftfull har blommat ut och blivit övertygande kraftfull. Ska bli härligt att se vad brödet och osten gör till. Ja jag var faktiskt tvungen att provsmaka lite trots att min fru fortfarande inte kommit.

Dr Loosen R S B K & Château du Levant 2005. Sådant vi minns, del 1

Jag har några inlägg från mina "gamla" betraktelser som jag tycker förtjänar en plats här. Mest för att jag ska kunna minnas utan att behöva bläddra.
Här kommer den första

Födelsdagsmiddag...


Middagens höjdpunkter var följande:

Dagens vin: Dr Loosen Riesling spätlede... Oj vilken fruktigt, sött, läskande, aptitretande, bersådoftande godbit. Tog med slatten hem så att min fru som vad DS skulle få njuta av denna härliga skapelse. Som sagt såld på halvtorr riesling.

Dagens kombination: Sött, vitt, fruktigt till en himmelsk tårta gjord med marsipanbotten, Nästan perfekt, det enda som skulle kunna passa bättre är en tokaji, men ack så gott

Dagens rätt: Oxfile, rödvinsås, rotgrönsaker i honung, potatisgratäng med västerbotten ost. Det är min melodi.

Tills nästa gång..

Kort reflektion, en härlig middag som verkligen visade att halvtorrt, eller jag kanske ska säga "halvsött" är en knockout.

En säkrad, hur blir det med resten?

Har ni fiskat någon gång och lagt ut krok över natten. Jag vet att det inte är det mest sportfiskeaktiga men det har sin spänning. Samma känsla sprider sig efter förmiddagens samtal. Jag har ringt mitt lokala utlämingsställe, samt två olika systembolag i jakten på det sjugoåriga flytande fyndet. Ringde utlämningen och det kommer att dimpa in en flaska på fredag. Jihii helgprovningen är räddad.

Nu är min enda farhåga att det inte faller mig i smaken, men då har vi åtminstone väldigt roliga presenter att ge bort.

Till nästa gång, den som väntar på något gott..

It´s on

Dagen D, eller med lite mindre drama och lite mer sanning. Årets första nyhetsläpp på systemet. Är med förväntan och en viss besvikelse jag räknar ner timmarna inför årets första drabbning. Årets kanske mest spännande nyhet, i min prisklass bör tilläggas, är på inkommande. Och inte en enda flaska kommer till vare sig Gävleborg- eller Dalarnaslän. Skamligt, så nu får jag förlita mig på fru fortuna och hänge mig till varudepåns nåde. Usch det är synd om mänskligheten.

Ja just ja, nyheten stavas "Trittenheimer Apotheke, Riesling Spätlese 1988 (nr 96686, 79! kr)". En producentlagrad 20 åring av det halvtorra slaget. Anledningen till varför detta är så spännande för mig är mitt nyfunna intresse i just halvtorr Riesling,och då få möjligheten att smaka något som har lagrats i två decensium är unikt.

Till nästa gång, bara att hoppas!